Ρήξη Μηνίσκου

Ρήξη-μηνίσκου

Τι είναι η ρήξη μηνίσκου;

Η ρήξη μηνίσκου είναι ένας αρκετά σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο. Οι μηνίσκοι είναι δύο σκληροί ελαστικοί ανατομικοί σχηματισμοί και η βασική τους λειτουργία είναι να απορροφούν τους κραδασμούς που δέχεται η άρθρωση και να μοιράζουν ομαλά και ισομερώς τα φορτία του σώματος σε όλη την επιφάνεια του γόνατος. Έχουν πεταλοειδές σχήμα και  βρίσκονται ανάμεσα στις αρθρικές επιφάνειες της κνήμης και του μηριαίου.

Η ρήξη-τραυματισμός επέρχεται εξαιτίας μιας βίαιης κίνησης του γόνατος και μπορεί να είναι μερική, ένα απλό «σχίσιμο», ή ολική .

Ποια είναι τα συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου;

Τα συμπτώματα που υποδηλώνουν ρήξη μηνίσκου είναι τα παρακάτω:

  • πόνος στην έσω ή έξω πλευρά του γόνατος, οξύς πόνος κατά τη βάδιση ή μετά από βαθύ κάθισμα λόγω δυσλειτουργίας της επιγονατίδας
  • οίδημα (πρήξιμο) του γόνατος λόγω παρουσίας υγρού στην άρθρωση και δυσκαμψία
  • αίσθημα αστάθειας
  • «κλείδωμα γόνατος» που εμποδίζει την πλήρη έκταση του γόνατος (block γόνατος)

Ποια είναι η διάγνωση για την ρήξη μηνίσκου;

Αρχικά γίνεται λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού και ακολουθεί κλινική εξέταση με ειδικές τεχνικές. Ο γιατρός προκειμένου να εξακριβώσει την ακριβή βλάβη του γόνατος, συστήνει μια σειρά εξετάσεων. Η μαγνητική τομογραφία, επιτρέπει να εντοπιστεί η ρήξη μηνίσκου, το μέγεθος και η θέση της. Σπανιότερα γίνεται εξέταση υπέρηχου.

Οι εξετάσεις επιβεβαιώνουν τη διάγνωση, και αποκλείουν άλλες βλάβες, ώστε ο γιατρός να καταφύγει στον σχεδιασμό της θεραπείας.

Ποια είναι η θεραπεία στην ρήξη μηνίσκου;

Εφόσον ο ασθενής παρουσιάζει ήπια συμπτώματα γίνεται συντηρητική αντιμετώπιση. Αυτή περιλαμβάνει:

  • ξεκούραση προκειμένου να αποφορτίζεται το σκέλος και χρήση βοηθήματος (ζεύγους πατερίτσες)
  • παγοθεραπεία με εφαρμογή ψυχρών επιθεμάτων
  • χρήση ελαστικών επιδέσμων για την αποφυγή οιδήματος
  • παρακέντηση. Σε σπάνιες περιπτώσεις, εάν το γόνατο πρηστεί, ο γιατρός αφαιρεί μέρος του υγρού που ευθύνεται για το οίδημα, εισάγοντας μια σύριγγα στην άρθρωση
  • φυσιοθεραπεία και εν συνεχεία πρόγραμμα ενδυνάμωσης για επιπρόσθετη σταθερότητα στο γόνατο
  • χρήση αναλγητικών και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπου ελαττώνουν το οίδημα και τον πόνο που προκαλεί η φλεγμονώδης αντίδραση

Σε ορισμένες περιπτώσεις εκτεταμένης ρήξης μηνίσκου συνήθως η συντηρητική θεραπεία αποτυγχάνει και η αντιμετώπιση πλέον γίνεται με χειρουργική επέμβαση.

Πλέον η χειρουργική αντιμετώπιση της τραυματικής ρήξης μηνίσκου γίνεται με τη μέθοδο της αρθροσκόπησης. Η αρθροσκοπική αντιμετώπιση εξαρτάται από την εντόπιση και το είδος της ρήξης. Πρόκειται για μία μέθοδος, όπου δημιουργούνται 2 πολύ μικρές τομές λίγων χιλιοστών και με τη βοήθεια μίας κάμερας και μικροεργαλείων αντιμετωπίζονται διάφορες ενδοαρθρικές βλάβες.

Όταν η ρήξη εντοπιστεί σε περιοχή που δεν υπάρχει φυσιολογική αιμάτωση, τότε αφαιρείται μόνο εκείνο το τμήμα που δημιουργεί πρόβλημα (μερική μηνισκεκτομή). Με την επέμβαση αυτή διατηρείται μεγαλύτερο μέρος του μηνίσκου ακέραιο.

Αν η ρήξη αφορά την περιφέρεια του μηνίσκου, περιοχή η οποία φυσιολογικά έχει αιμάτωση, ο μηνίσκος μπορεί να συρραφεί κι έτσι να διασωθεί.  

Ποια είναι η αποκατάσταση μετά την επέμβαση;

Ο ασθενής, μετά την χειρουργική αρθροσκοπική αποκατάστασης της ρήξης του μηνίσκου, θα πρέπει να μπει σε ειδικό πρόγραμμα αποθεραπείας- φυσικοθεραπείας. Ο χρόνος αποκατάστασης εξαρτάται από το μέγεθος της ρήξης και το αν αφορά χρόνιο πρόβλημα ή όχι. Όταν πραγματοποιείται μερική μηνισκεκτομή ο ασθενής μπορεί να πραγματοποιήσει τις καθημερινές του δραστηριότητες μέσα σε λίγες ημέρες μετά την αρθροσκόπηση ενώ σε αθλητικές δραστηριότητες σε 10-20 ημέρες. Σε περιπτώσεις συρραφής του μηνίσκου περιορίζεται η κίνηση και φόρτιση του γόνατος, με  λειτουργικό νάρθηκα και βακτηρίες για μερικές εβδομάδες.