Στροφικό πέταλο του ώμου: Τι είναι και για ποιους λόγους προκαλεί πόνο

Ευχαριστούμε το difernews.gr για την δημοσίευση του άρθρου ” Στροφικό πέταλο του ώμου: Τι είναι και για ποιους λόγους προκαλεί πόνο ”

Λίγα λόγια για το άρθρο :

Το στροφικό πέταλο του ώμου περιλαμβάνει μια ομάδα μυών και τενόντων που εξασφαλίζουν την κίνηση του χεριού στην περιοχή του ώμου. Πιο συγκεκριμένα αποτελείται από τον  υπερακάνθιο, τον υπακάνθιο, τον ελάσσονα στρογγύλο και τον υποπλάτιο.

Οι βλάβες στην περιοχή του στροφικού πετάλου είναι το πιο συχνό αίτιο πόνου στην περιοχή του ώμου. Η αιτιολογία τους μπορεί να είναι είτε τραυματική είτε εκφυλιστική. Οι πιο συχνές παθολογίες είναι:

Τενοντίτιδα: ερεθισμός ή φλεγμονή των τενόντων. Συνήθως προκαλείται από υπερβολική χρήση ή καταπόνηση (πχ κατά την άθληση, από άρση μεγάλου βάρους, από συνεχή επαναλαμβανόμενη κίνηση).

Θυλακίτιδα : ο θύλακος είναι ένας σάκος που περιβάλλει και προστατεύει την άρθρωση του ώμου. Συνήθως ερεθίζεται και προκαλεί πόνο με τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις

Ρήξη του στροφικού πετάλου: πρόκειται για την διακοπή της συνέχειας ενός ή περισσοτέρων από τους τένοντες του στροφικού πετάλου συνήθως εξαιτίας  τραυματισμού.

 

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ