Τενοντίτιδα Ώμου

Τενοντιτιδα ώμου
  • Τι είναι η τενοντίτιδα ώμου;

Η τενοντίτιδα ώμου αποτελεί την πιο συχνή αίτια πόνου στον ώμο. Πρόκειται για την φλεγμονή ενός ή περισσότερων από τους τένοντες της περιοχής της ωμικής ζώνης, η οποία εμφανίζεται με οίδημα και διόγκωση. Παρουσιάζει βαθμιαία εξέλιξη, καθώς επιδεινώνεται σταδιακά και σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Είναι αποτέλεσμα της καθημερινής χρήσης του ώμου, η οποία προκαλεί φθορές στο τενόντιο πέταλο ή ενός επαναλαμβανόμενου μικροτραυματισμού σε αθλήματα, όπως το τένις, το βόλεϊ κ.α. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά και ο πόνος να αναπτυχθεί στον ώμο μέσα σε λίγες ώρες. Έξαρση της πάθησης παρουσιάζεται στις ηλικίες άνω των 45 ετών και κάποιες φορές είναι συχνότερη σε ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή θυρεοειδοπάθειες.

  • Πού οφείλεται η τενοντίτιδα ώμου;

Η τενοντίτιδα ώμου οφείλεται συνήθως στην καθημερινή χρήση και υπερβολική καταπόνηση της περιοχής. Συγκεκριμένα:

  1. Η υπερβολική καταπόνηση ή η λανθασμένη τεχνική σε αθλήματα, όπως τένις, βόλεϊ, κολύμβηση κ.α. μπορούν να προκαλέσουν τενοντίτιδα ώμου
  2. Η συνύπαρξη συνδρόμου υπακρωμιακής προστριβής μπορεί να επιδεινώσει τη φλεγμονή
  3. Τραυματισμός μετά από πτώση πάνω στον ώμο ή με το χέρι τεντωμένο
  4. Παθήσεις που αντανακλούν στον ώμο, όπως αυχενική δισκοπάθεια, νεοπλασίες, φλεγμονώδεις καταστάσεις.
  • Τι συμπτώματα παρουσιάζει η τενοντίτιδα ώμου;

Το κύριο σύμπτωμά της είναι ο πόνος, ο οποίος εμφανίζεται βαθμιαία. Αρχικά, είναι ήπιος και σταδιακά, με την πάροδο του χρόνου, επιδεινώνεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των κινήσεων της περιοχής. Συγκεκριμένα, η τενοντίτιδα ώμου προκαλεί πόνο:

  1. Στον ώμο, όταν το χέρι σηκώνεται πάνω από το κεφάλι
  2. Κατά την κατάκλιση, συγκεκριμένα όταν ξαπλώνουμε πάνω στο χέρι
  3. Όταν φέρνουμε το χέρι πίσω από την πλάτη ή το κεφάλι
  4. Όταν σηκώνουμε ένα αντικείμενο με τεντωμένο χέρι
  5. Στον ώμο μέχρι τον αγκώνα
  6. Σε κατάσταση ηρεμίας, όταν πλέον η τενοντίτιδα ώμου έχει επιδεινωθεί
  • Πώς διαγιγνώσκεται η τενοντίτιδα ώμου;

Ο/Η γιατρός μπορεί αρχικά με την κλινική εξέταση της περιοχής να κάνει μια αρχική εκτίμηση, ακόμα και μια ακριβή διάγνωση της πάθησης. Στη συνέχεια πραγματοποιούνται απεικονιστικές εξετάσεις, που θα επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα της αρχικής κλινικής εξέτασης. Με απλή ακτινογραφία μπορούμε να έχουμε αρκετά στοιχεία, όμως με την μαγνητική τομογραφία ελέγχονται όλες οι δομές του ώμου και οι πιθανές παθολογίες τους.

  • Ποια θεραπεία ενδείκνυται για την τενοντίτιδα ώμου;

Η τενοντίτιδα ώμου θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε να αποφευχθεί μελλοντική ρήξη του τένοντα. Αρχικά λοιπόν, για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής, αλλά και για τη διατήρηση του εύρους κίνησης και της δύναμης του ώμου συστήνονται οι εξής συντηρητικές μέθοδοι:

  1. Ανάπαυση του ώμου για διάστημα 5-10 ημερών, αποφυγή οποιασδήποτε άρσης βάρους από την πάσχουσα πλευρά και αθλημάτων που καταπονούν τον ώμο
  2. Παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  3. Ενδοαρθρική έγχυση κορτιζόνης
  4. Φυσικοθεραπεία και ασκήσεις για κινησιοθεραπεία και ενδυνάμωση
  5. Έγχυση αυξητικών παραγόντων (PRP)

Εάν η συντηρητική αγωγή δεν βοηθήσει και τα συμπτώματα επιμένουν, τότε ενδείκνυται η χειρουργική μέθοδος. Αυτή πραγματοποιείται αρθροσκοπικά, δηλαδή με μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική κατά την οποία εισάγονται στην άρθρωση, μέσω 2-3 οπών δια του δέρματος, η κάμερα και τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να πρεαγματοποιηθεί η επέμβαση. Έτσι γίνεται καθαρισμός του τένοντα και αφαίρεση των φλεγμονωδών στοιχείων. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 30 λεπτά, δεν απαιτεί νοσηλεία και οι ασθενείς επανέρχονται στις δραστηριότητές τους χωρίς ενοχλήσεις.