Μικροχειρουργική

 • Τι είναι η μικροχειρουργική;

Η μικροχειρουργική τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και με εξαιρετικά αποτελέσματα. Πρόκειται για μια εξειδικευμένη μορφή χειρουργικής τεχνικής, η οποία χρησιμοποιεί ειδικά μικροεργαλεία, μικροσκόπιο και μικροράμματα για την διενέργεια ιδιαίτερα λεπτών επεμβάσεων επί ιστών μικρού μεγέθους. Στόχος της είναι η πληρέστερη λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση του/της ασθενούς. Η μικροχειρουργική είναι μια ελάχιστα επεμβατική επέμβαση. Ο/Η χειρουργός δουλεύει υπό συνθήκες διευρυμένου οπτικού βοηθήματος με φωτιστικά μικροσκόπια. Ο τύπος πρόσβασης με την μικροχειρουργική είναι με μια πολύ μικρή τομή, κάτι που διαφέρει από τη συμβατική επέμβαση, η οποία χρειάζεται μεγάλες τομές για να πραγματοποιηθεί. Η επέμβαση δεν εκτελείται με άμεση όραση, αλλά με την χρηση ειδικών μεγενθυντικών φακών ή ενός πολύ ισχυρού μικροσκοπίου. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν οι ιστοί που δεν θα ήταν απολύτως ορατοί με γυμνό μάτι κατά τη διάρκεια μιας ανοικτής χειρουργικής επέμβασης, με τη μικροχειρουργική παρατηρούνται με μεγαλύτερη ευκολία. Ο/Η χειρουργός μπορεί να εφαρμόσει ειδικές λεπτές κινήσεις επί των ιστών και έτσι τους προστατεύει από τραυματισμούς. Με τη μικροχειρουργική οι πιθανότητες επιτυχίας και ακρίβειας ακόμα και δύσκολων επεμβάσεων είναι πολύ μεγάλες. Η μικροχειρουργική απαιτεί εξαιρετικά λεπτές κινήσεις, υπομονή, επιμονή και την απαραίτητη γνώση μεθόδων και τεχνικών, οι οποίες διαφέρουν πάρα πολύ από τη συμβατική χειρουργική. Η μικροχειρουργική εφαρμόζεται πέραν της Ορθοπεδικής, και στην πλαστική χειρουργική, τη γυναικολογική, τη νευροχειρουργική, την Παιδοχειρουργική, την χειρουργική της κεφαλής και την Ουρολογία.

 • Ποιες επεμβάσεις μπορούν να διενεργηθούν με μικροχειρουργική;

Πολλές επεμβάσεις μπορούν να διενεργηθούν με μικροχειρουργική, οι οποίες αφορούν τα άνω και κάτω άκρα, όγκους, τη σπονδυλική στήλη, το θώρακα κ.α. Ενδεικτικά, μια λίστα με τις συγκεκριμένες επεμβάσεις είναι:

 1. Η αντιμετώπιση ακρωτηριασμών άνω και κάτω άκρων π.χ. χεριού, δακτύλων κλπ.
 2. Η κάλυψη μικρών ή μεγάλων ελλειμμάτων στα άνω και κάτω άκρα
 3. Η αποκατάσταση παράλυσης νεύρου του προσώπου με μεταφορά αγγείων και νεύρων
 4. Η αφαίρεση όγκων δέρματος και υποδορίου με ταυτόχρονη αποκατάσταση
 5. Η αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή με τη χρήση ελευθέρων κρημνών από την κοιλιακή χώρα
 6. Η αποκατάσταση εγκαυματικών και ρικνωτικών ουλών
 7. Η αποκατάσταση ελλειμμάτων κρανίου, προσώπου, γνάθου, και τραχηλικής χώρας
 8. Η αποκατάσταση ενδοστοματικών ελλειμμάτων
 9. Η αποκατάσταση ελλειμμάτων θώρακα και κοιλιακού τοιχώματος , περινέου και γεννητικής χώρας
 10. Η αποκατάσταση νεύρων
 11. Η χειρουργική αντιμετώπιση συγγενών ανωμαλιών άνω άκρου

 • Τι πλεονεκτήματα έχει η μικροχειρουργική;

Η μικροχειρουργική προσφέρει σημαντικά οφέλη, καθώς το χειρουργικό μικροσκόπιο παρέχει ξεχωριστή ακρίβεια και ορατότητα και να αναγνωρίσει κάθε ανατομική λεπτομέρεια. Τα όργανα που χρησιμοποιούνται βελτιώνονται συνεχώς, με αποτέλεσμα η επέμβαση να καταπονεί όσο το δυνατόν λιγότερο τους ιστούς του σώματος. Η μικροχειρουργική εφαρμόζεται σε πολλούς τομείς της Ιατρικής, πέραν της Ορθοπεδικής, με τα αποτελέσματα να είναι εξαιρετικά λόγω της ακρίβειας που προσφέρει, της γρήγορης επούλωσης των τραυμάτων, του μειωμένου μετεγχειρητικού πόνου και της ελαχιστοποίησης των κινδύνων.