Καρπιαίος σωλήνας

Τι είναι ο καρπιαίος σωλήνας (σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα);

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αποτελεί το συχνότερο από όλα τα σύνδρομα πίεσης περιφερικών νευρών. Ο καρπιαίος σωλήνας είναι μία ανατομική περιοχή στο ύψος του καρπού , που σχηματίζεται από τα οστά του καρπού και έναν παχύ σύνδεσμο που ονομάζεται εγκάρσιος σύνδεσμος του καρπού. Περιέχει τους τένοντες που είναι υπεύθυνοι για την κάμψη των δακτύλων, μικρά αγγεία και το μέσο νεύρο, ένα από τα τρία νεύρα που νευρώνουν την περιοχή του χεριού. Όταν δημιουργείται στένωση στον καρπιαίου σωλήνα, πιέζεται το μέσο νεύρο στον καρπό και προκαλείται πόνος, μούδιασμα και τελικά αδυναμία στο χέρι.

Ποια είναι τα πιθανά αίτια για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Κύριο αίτιο εμφάνισης συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα αποτελούν οι συνεχόμενες, επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού και η υπέρχρηση του χεριού. Είναι πολύ συχνό σε ανθρώπους των οποίων τα επαγγέλματα ενθαρρύνουν τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως αθλητές, μουσικούς, κομμωτές και άτομα που περνούν πολλή ώρα στον υπολογιστή.

 • Στενός σωλήνας: Υπάρχουν ασθενείς, που παρουσιάζουν ανατομικά στένωση του καρπιαίου σωλήνα.
 • Το φύλο: Οι γυναίκες, παρουσιάζουν 3 φορές συχνότερα το σύνδρομο σε σχέση με τους άντρες
 • Επιβάρυνση του χεριού από χειρωνακτικό επάγγελμα.
 • Τραυματισμοί: Τραύματα στην περιοχή του καρπού (π.χ κάταγμα).
 • Φλεγμονές: Φλεγμονή των τενόντων μπορεί να προκαλέσει πίεση.
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • Νεφρική ανεπάρκεια
 • Μεταβολικά νοσήματα-διαταραχές: Ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από διαβήτη, διαταραχές του θυρεοειδούς , παχυσαρκία.
 • Εγκυμοσύνη: Οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της κύησης, έχουν κίνδυνο να παρουσιάσουν σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.
 • Ορμονικές αλλαγές, όπως αυτές που έρχονται με τη λήψη αντισυλληπτικών ή την εμμηνόπαυση.

Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλεί ο καρπιαίος σωλήνας;

Μερικά ενδεικτικά συμπτώματα στα οποία αναφέρονται οι ασθενείς με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι τα εξής:

 • Μούδιασμα ή αίσθηση μυρμηγκιάσματος που αφορά τον αντίχειρα, τον δείκτη, τον μέσο και τον μισό παράμεσο καθώς και στην παλάμη που εντείνεται τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της πίεσης στο μέσο νεύρο. Η λειτουργία του μέσου νεύρου είναι να δίνει αίσθηση στα πρώτα τρία δάκτυλα του χεριού, καθώς και να κινεί τους μύες στη βάση του αντίχειρα.
 • Πόνος στον καρπό μέχρι τον πήχη, την παλάμη ή τα δάκτυλα. Ο πόνος ενδέχεται να φτάσει τον αγκώνα, ή ακόμη και τον ώμο.
 • Αδυναμία στο χέρι.

Πώς διαγιγνώσκεται ο καρπιαίος σωλήνας;

Αρχικά λαμβάνεται ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό από τον ασθενή. Γίνεται διερεύνηση πιθανών συνοδών νοσημάτων.

Κατόπιν ακολουθεί η λεπτομερής κλινική εξέταση, όπου ελέγχεται η κινητικότητα και η αισθητικότητα του χεριού με τη βοήθεια ειδικών κλινικών τεστ.

Επιπλέον ζητείται από τον ασθενή ηλεκτρομυογράφημα άνω άκρων, το οποίο είναι μια γρήγορη και αξιόπιστη εξέταση καθώς βοηθάει τον ορθοπεδικό να θέτει διαγνώσει με ασφάλεια το σύνδρομο.

Ποια είναι η θεραπεία στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Η θεραπεία θα επιλεγεί από τον θεράποντα ιατρό μετά από συγκεκριμένες διαγνωστικές εξετάσεις.  Εξαρτάται από τα συμπτώματα του συνδρόμου, καθώς και τα αποτελέσματα από το ηλεκτρομυογράφημα ή/και το ηλεκτρονευρογράφημα. Υπάρχει η συντηρητική θεραπεία, η οποία επιλέγεται στις περιπτώσεις που τα συμπτώματα της πάθησης είναι ήπια, και η χειρουργική αντιμετώπιση, η οποία προτείνεται σε άτομα με πιο σοβαρή μορφή του συνδρόμου.

Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, η συντηρητική θεραπεία προτιμάται έναντι της χειρουργικής.

Συντηρητική μέθοδος

Σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα είναι ήπια , προτείνονται στον ασθενή τα εξής:

 • Χρήση ειδικού νάρθηκα ακινητοποίησης του καρπού.
 • Τοπική έκχυση κορτιζόνης στην περιοχή του καρπιαίου σωλήνα.
 • Φαρμακευτική αγωγή με κορτιζόνη από το στόμα και με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
 • Φυσικοθεραπείες

Χειρουργική μέθοδος

Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές μέθοδοι από τις οποίες ο χειρουργός καλείται να επιλέξει ανάλογα με την περίπτωσή

Στην ανοικτή επέμβαση, γίνεται μια τομή περίπου 5cm στην παλαμιαία επιφάνεια της πηχεοκαρπικής άρθρωσης. Εκεί, ο χειρουργός ορθοπεδικός επεμβαίνει στον εγκάρσιο σύνδεσμο, τον οποίο διανοίγει για να απελευθερωθεί το μέσο νεύρο.

Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζονται, πέραν της κλασικής ανοικτής, και ελάχιστα επεμβατικές ενδοσκοπικές μέθοδοι για την αποκατάσταση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα. Στόχος είναι η χειρουργική διάνοιξη αποσυμπίεσης του μέσου νεύρου. Οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι είναι η ανοιχτή διατομή εγκαρσίου συνδέσμου και η ανοιχτή διατομή εγκαρσίου συνδέσμου με μικρή τομή (minimally invasive). Οι λόγοι που χρησιμοποιούνται συχνότερα αυτού του τύπου οι επεμβάσεις είναι η άμεση μετεγχειρητική αποκατάσταση, η μικρότερη τομή, ο ήπιος πόνος μετεγχειρητικά και η άμεση χρήση χεριού.

Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και η παραμονή στην κλινική είναι απαραίτητη, όπως και με την ανοικτή μέθοδο, μόνο για μερικές ώρες. Μετά την επέμβαση η πλήρης αποκατάσταση της δύναμης του χεριού απαιτεί 2-3 μήνες.

Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός – Χειρουργός Μαρκόπουλος Χρήστος διαθέτει πολυετή εμπειρία στον χώρο των συνδρόμων πίεσης περιφερικών νεύρων. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του άμεσα για οποιαδήποτε ανάγκη σας.