- Τι είναι η επικονδυλίτιδα αγκώνα και τι την προκαλεί;
Η επικονδυλίτιδα του αγκώνα είναι μια πάθηση, η οποία συνήθως είναι αποτέλεσμα επαναλαμβανομένων κινήσεων σε κάποια δραστηριότητα ή στην εργασία, με αποτέλεσμα την πρόκληση μικροτραυματισμών που οδηγούν σταδιακά σε φλεγμονή και εκφύλιση του τένοντα. Παρουσιάζεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας 30 με 50 ετών, σε αθλητές (τενίστες, κολυμβητές) και χειρώνακτες (γραμματείς, πιανίστες, ξυλουργούς κ.α.), καθώς οι συγκεκριμένες ομάδες ατόμων καταπονούν σε καθημερινή και πολύωρη βάση τα χέρια τους. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις, όπου η επικονδυλίτιδα αγκώνα εμφανίζεται και σε άτομα τα οποία δεν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις.
Είδη επικονδυλίτιδας αγκώνα
Υπάρχουν δύο είδη επικονδυλίτιδας, τα οποία προσδιορίζονται βάσει του σημείου εμφάνισης τους.
- Έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα ή αλλιώς «αγκώνας των τενιστών ή tennis elbow»: Πρόκειται για την συχνότερη από τις δύο επικονδυλίτιδες και είναι η τενοντίτιδα των μυών που εκτείνουν τον καρπό και τα δάκτυλα και οι οποίοι εκφύονται από τον επικόνδυλο στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα. Ο πόνος ξεκινά από τον τένοντα στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα και εκτείνεται στο αντιβράχιο έως και τον καρπό.
- Έσω επικονδυλίτιδα αγκώνα: Πρόκειται για τενοντίτιδα των μυών που κάμπτουν τον καρπό και τα δάκτυλα και εκφύονται στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα.
- Τι συμπτώματα προκαλεί η επικονδυλίτιδα αγκώνα;
Τα συμπτώματα που προκαλεί η επικονδυλίτιδα αφορούν κυρίως τον πόνο στον αγκώνα, ο οποίος μπορεί να επεκτείνεται έως τον καρπό και την αδυναμία του καρπού όταν ο/η ασθενής προσπαθεί να πιάσει κάποιο αντικείμενο. Τα συμπτώματα αυτά βαθμιαία επιδεινώνονται με τη συνεχή χρήση του χεριού με αποτέλεσμα ακόμα και απλές κινήσεις να γίνονται εξαιρετικά επώδυνες. Στην έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα, ο πόνος μπορεί να είναι τόσο έντονος που να εμφανίζεται ακόμα και στην προσπάθεια του/της ασθενούς να πιάσει ένα ποτήρι. Εντοπίζεται στην έξω και πλάγια επιφάνεια του αγκώνα. Στην έσω επικονδυλίτιδα αγκώνα μπορεί να συνυπάρχει ήπια δυσκαμψία και κάποιες, σπάνιες φορές μουδιάσματα στα δάκτυλα του χεριού. Σε πιο προχωρημένα στάδια, ο πόνος εμφανίζεται και σε κατάσταση ηρεμίας και αν δεν θεραπευτεί μπορεί να επηρεάσει τη δύναμη των μυών της περιοχής με αποτέλεσμα τη μειωμένη ικανότητα συγκράτησης ακόμα και ελαφρών αντικειμένων.
- Πώς διαγιγνώσκεται η επικονδυλίτιδα αγκώνα;
Η διάγνωση της επικονδυλίτιδας γίνεται συνήθως μέσω της κλινικής εξέτασης, κατά τη διάρκεια της οποίας ο/η γιατρός πραγματοποιεί τεστ τοπικής ευαισθησίας στην έσω και την έξω πλευρά του αγκώνα καθώς και τεστ κάμψης και έκτασης του αγκώνα υπό αντίσταση. Για την επιβεβαίωση της γνωμάτευσης, μπορεί να ζητηθεί ακτινογραφία, υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία και σπανιότερα ηλεκτρομυογράφημα, για την εξέταση αγωγιμότητας των νεύρων.
- Ποιες θεραπείες ενδείκνυνται για την επικονδυλίτιδα αγκώνα;
Αρχικά η αντιμετώπιση της επικονδυλίτιδας είναι συντηρητική. Αναλυτικότερα, περιλαμβάνει:
- Ξεκούραση
- Αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα
- Φυσικοθεραπεία κυρίως με κρουστικό υπέρηχο και χειρομαλάξεις
- Σε περίπτωση που ο/η ασθενής δεν μπορεί να αποφύγει την δραστηριότητα που προκάλεσε την επικονδυλίτιδα, τότε πρέπει να χρησιμοποιεί έναν ειδικό νάρθηκα, το περιαγκώνιο
- Εγχύσεις με PRP ή κορτιζόνη
Εάν με τη συντηρητική αγωγή, δεν παρατηρηθεί βελτίωση τότε /η ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, κατά την οποία ο ουλώδης-εκφυλισμένος ιστός που έχει σχηματιστεί αφαιρείται και επανακαθηλώνεται ο υγιής τένοντας στον επικόνδυλο. Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται με τη χρήση μικροσκοπικών εργαλείων με μικρές τομές, διαρκεί 30 λεπτά και δεν χρειάζεται νοσηλεία.