Βλαστοκύτταρα

vlastolyttara-markopoulos-orthopedikos
 • Τι είναι τα βλαστοκύτταρα;

Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από εκατοντάδες διαφορετικά είδη κυττάρων, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία. Τα βλαστοκύτταρα όμως είναι εξαιρετικά σημαντικά κύτταρα, καθώς αποτελούν πρόδρομες μορφές όλων των άλλων κυττάρων και υπό κατάλληλες συνθήκες μπορούν να μετατραπούν σε όλους τους υπόλοιπους τύπους κυττάρων του οργανισμού. Αυτό σημαίνει πως μελλοντικά τα βλαστοκύτταρα θα μπορούν να θεραπεύουν όλα τα όργανα, τα οποία περιέχουν κύτταρα στα οποία εκείνα μπορούν να μετατραπούν. Τα βλαστοκύτταρα έχουν τρείς (3) κοινές ιδιότητες:

 1. Πολλαπλασιάζονται και αυτοανανεώνονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα
 2. Αντικαθιστούν κάθε είδους κυτταρική βλάβη
 3. Είναι αδιαφοροποίητα, δηλαδή δεν έχουν αναπτύξει δομές ούτε έχουν κατασκευάσει πρωτεΐνες

Ακόμα, τα βλαστοκύτταρα, αναλόγως την προέλευσή του και τη δυνατότητα διαφοροποίησης που έχουν , διακρίνονται στα εξής είδη:

 1. Τα παντοδύναμα: πρόκειται για τα βλαστοκύτταρα του εμβρύου που προκύπτουν αμέσως μετά τη γονιμοποίησή του και το καθένα από αυτά μπορεί να μετατραπεί σε οποιοδήποτε κύτταρο
 2. Τα ολοδύναμα: και αυτά τα βλαστοκύτταρα μπορούν να μετατραπούν σε οποιοδήποτε κύτταρο, αλλά αντλούνται από το έμβρυο 4-5 ημέρες μετά τη γέννησή του
 3. Τα πολυδύναμα: πρόκειται για τα βλαστοκύτταρα των ενηλίκων που βρίσκονται στους ζωτικούς ιστούς του σώματος, όπως εγκέφαλος, μυελός των οστών, συκώτι κ.α., και μπορούν να αυτοανανεώνονται
 4. Τα βλαστοκύτταρα ομφαλοπλακουντιακού αίματος: πρόκειται για ειδική κατηγορία των πολυδύναμων βλαστοκυττάρων και μπορούν να μετατραπούν σε ερυθρά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια και σε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.
 • Γιατί τα βλαστοκύτταρα είναι τόσο σημαντικά για την υγεία;

Τα βλαστοκύτταρα είναι εξαιρετικά σημαντικά για την υγεία, καθώς αυτά είναι τα κύτταρα που ενεργοποιούνται όταν αρρωσταίνουμε ή τραυματιζόμαστε. Σε τέτοιες περιπτώσεις λοιπόν, τα βλαστοκύτταρα επισκευάζουν τους τραυματισμένους ιστούς και αντικαθιστούν τα κύτταρα όταν πεθαίνουν, με αποτέλεσμα να μας διατηρούν υγιείς και να παρεμποδίζουν την πρόωρη γήρανση.

 • Ποια η χρήση των βλαστοκυττάρων στην ορθοπαιδική;

Στις μέρες μας τα βλαστοκύτταρα χρησιμοποιούνται στην ορθοπαιδική για τη θεραπεία καταγμάτων, στην προσπάθεια αναγέννησης του υγιούς ιστού και αναπλήρωσης του κατεστραμμένου τμήματός του. Συγκεκριμένα, τα βλαστοκύτταρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις παρακάτω περιπτώσεις:

 1. Τενοντίτιδες και τενοντοπάθειες
 2. Μερική ρήξη τενόντων ώμου
 3. Ρήξη χόνδρου και βλάβες των χόνδρων
 4. Ρήξη και θλάση μυών
 5. Μερική ρήξη μηνίσκου
 6. Μερική ρήξη πρόσθιου και οπισθίου χιαστού συνδέσμου γόνατος
 7. Αρχόμενη και προχωρημένη αρθρίτιδα
 8. Αρθριτικές αλλοιώσεις σπονδυλικής στήλης
 9. Μερική ρήξη αχιλλείου ή άλλων τενόντων
 • Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα βλαστοκύτταρα στην ορθοπαιδική;

Η χρήση των βλαστοκυττάρων προσφέρει αρκετά σημαντικά πλεονεκτήματα, μεταξύ των οποίων: η ασφαλής και ανώδυνη μέθοδος, καθώς πρόκειται για υλικό που προέρχεται από τον ίδιο τον/ την ασθενή, μεγαλύτερη ταχύτητα ανακατασκευής του τραυματισμένου ιστού, ταχύτερη αποκατάσταση της κινητικότητας, μη δημιουργία ουλών και σημαδιών, ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, σημαντική ελάττωση του πόνου και τέλος πολλές φορές συμβάλλει στο να αποφευχθεί μια χειρουργική επέμβαση.

 • Πώς πραγματοποιείται η θεραπεία με βλαστοκύτταρα;

Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα πραγματοποιείται με τοπική νάρκωση, κατά την οποία με ειδική βελόνα παίρνουμε από το λαγόνιο οστό (λεκάνη) μυελό των οστών. Γίνεται ειδική επεξεργασία του μυελού και λαμβάνονται συμπυκνωμένα βλαστοκύτταρα. Τέλος, το υλικό αυτό τοποθετείται στην πάσχουσα περιοχή. Η θεραπεία διαρκεί περίπου 30 λεπτά και δεν χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο.