Τι είναι η αρθροσκόπηση ώμου;
Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, η οποία συμβάλλει στη διάγνωση και θεραπεία βλαβών της άρθρωσης του ώμου. Αποτελεί γενικότερα την πιο σύγχρονη λύση στην αντιμετώπιση ορθοπεδικών παθήσεων.
Η άρθρωση του ώμου διαθέτει ένα εύρος κίνησης πολλαπλών επιπέδων. Για τον λόγο αυτόν είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε τραυματισμούς. Αποτελείται από τρία οστά: το τμήμα της ωμοπλάτης που ονομάζεται ωμογλήνη, την κλείδα και το βραχιόνιο οστό. Με την αρθροσκόπηση μπορούμε να δούμε το εσωτερικό της άρθρωσης, να διαγνώσουμε και να θεραπεύσουμε τα προβλήματα του ώμου, δίχως νοσηλεία.
Παλαιότερα, ο μόνος τρόπος θεραπευτικής αντιμετώπισης ήταν η χειρουργική επέμβαση ανοικτού τύπου. Αυτή συνοδευόταν συχνά από προβλήματα, όπως ο μεγάλος τραυματισμό της άρθρωσης, η πολυήμερη νοσηλεία και η ακινητοποίηση το ώμου με πόνο για πολλές εβδομάδες. Με την αρθροσκόπηση ώμου, όλα αυτά παύουν. Γι’ αυτό κι η συγκεκριμένη τεχνική βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη εφαρμογή στην αντιμετώπιση σημαντικού ποσοστού παθήσεων του ώμου.
Πώς γίνεται η αρθροσκόπηση ώμου;
Η αρθροσκόπηση ώμου πραγματοποιείται με γενική αναισθησία. Ο ορθοπεδικός χειρουργός δημιουργεί μικρές τομές, μήκους περίπου 3-5 χιλιοστών, από τις οποίες εισάγει το αρθροσκόπιο. Αυτό αποτελείται από μια μικροσκοπική κάμερα, η οποία συνδέεται με μια ειδική οθόνη. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, η κάμερα προβάλει σε μεγέθυνση μια πολύ καθαρή και έγχρωμη εικόνα. Με αυτόν τον τρόπο ελέγχεται λεπτομερώς όλη η άρθρωση, ενώ μπορεί να επιδιορθωθεί με ακρίβεια ακόμα και μια πολύ μικρή βλάβη. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται είναι εξαιρετικά λεπτά κι ειδικά σχεδιασμένα. Λόγω των μικρών τομών που γίνονται με την αρθροσκόπηση, ο τραυματισμός του δέρματος και των υπολοίπων υγιών γειτονικών ιστών είναι ελάχιστος και το αισθητικό αποτέλεσμα καλύτερο, συγκριτικά με την ανοικτού τύπου επέμβαση.
Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζει;
Η αρθροσκόπηση ώμου αποτελεί μια επαναστατική, ελάχιστα επεμβατική μέθοδο θεραπείας πολυάριθμων παθήσεων της άρθρωσης. Ενοχλητικά, επίπονα κι εκφυλιστικά συμπτώματα ορθοπαιδικών δυσλειτουργιών του ώμου μπορούν να αντιμετωπιστούν πλήρως με αυτήν τη μέθοδο. Συγκεκριμένα, με την αρθροσκόπηση ώμου αντιμετωπίζονται οι παρακάτω παθήσεις:
- Ρήξη των τενόντων του στροφικού πετάλου του ώμου (π.χ. ρήξη του υπερακανθίου)
- Σύνδρομο υπακρωμιακης πρόσκρουσης
- Εξαρθρήματα ώμου
- Αστάθεια ώμου
- Ασβεστοποιός τενοντίτιδα
- Παθήσεις του τένοντα της μακράς κεφαλής του δικεφάλου μυός
- Αρχόμενη αρθρίτιδα
- Ρήξη ενδοαρθρικού μηνίσκου της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης
- Δυσκαμψία ώμου (παγωμένος ώμος)
- Βλάβες και κακώσεις του αρθρικού χόνδρου
- Παθήσεις αρθρικού υμένα
- Πίεση υπερπλάτιου νεύρου
- Ύπαρξη ελευθέρων ενδαρθρικών σωμάτων
- Επιπλεγμένα κατάγματα
Αρθροσκόπηση ώμου: Πλεονεκτήματα
Τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης ώμου είναι πολλά και σημαντικά. Κυριότερο εξ αυτών είναι η ταχύτερη αποκατάσταση του ασθενούς, κι γρήγορη επάνοδος στην καθημερινότητα χωρίς απαραίτητη νοσηλεία. Μια επέμβαση η οποία απαιτούσε πολλές μέρες ανάρρωσης, κι ίσως εμπόδιζε τους ασθενείς να την επιλέξουν γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, πλέον πραγματοποιείται με ασφάλεια και ταχύτητα, χωρίς να επηρεάζει τις καθημερινές εργασίες τους.
Άλλα, σημαντικά πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης ώμου αποτελούν τα εξής:
- Μικρό χειρουργικό τραύμα
- Υψηλή διαγνωστική ευαισθησία
- Μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών
- Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
- Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
- Μεγάλη αποτελεσματικότητα
Μετεγχειρητική πορεία
Η μετεγχειρητική πορεία της αρθροσκόπησης είναι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες μετά το χειρουργείο, ο/η ασθενής μπορεί να ανταποκριθεί χωρίς πόνο στις καθημερινές ασχολίες. Μετά την επέμβαση χορηγούνται προληπτικά παυσίπονα. Ο/Η ασθενής μπορεί να εφαρμόσει στο χέρι μια ειδική ανάρτηση ώμου για πιο ασφαλή χρήση, ειδικά τις πρώτες ημέρες. Τα ράμματα αφαιρούνται συνήθως μετά από 8 με 10 ημέρες.
Σημαντική είναι η παρακολούθηση από τον ιατρό για τον έλεγχο της προόδου επούλωσης του τραύματος, καθώς και για να δοθούν στον/στην ασθενή οι απαραίτητες οδηγίες για κινητοποίηση. Ακόμα, μεγάλη βαρύτητα έχει ένα ειδικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Τα προγράμματα αυτά εξατομικεύονται αναλόγως το είδος και την έκταση της βλάβης που έχει διορθωθεί με την αρθροσκόπηση ώμου.
Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός – Χειρουργός Μαρκόπουλος Χρήστος διαθέτει πολυετή εμπειρία στη διενέργεια αρθροσκόπησης ώμου. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του άμεσα για οποιαδήποτε ανάγκη σας.