Αρθροσκόπηση Ώμου

Αρθροσκόπηση-Ώμου
 • Τι είναι η αρθροσκόπηση ώμου;

Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος η οποία συμβάλλει στη διάγνωση και θεραπεία βλαβών της άρθρωσης του ώμου. Αποτελεί γενικότερα την πιο σύγχρονη λύση στην αντιμετώπιση ορθοπεδικών παθήσεων. Συγκεκριμένα ο ώμος είναι μια άρθρωση που εκτελεί κινήσεις σε πολλαπλά επίπεδα και για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε τραυματισμούς. Με την αρθροσκόπηση μπορούμε να δούμε το εσωτερικό της άρθρωσης, να διαγνώσουμε και να θεραπεύσουμε τα προβλήματα του ώμου, δίχως νοσηλεία. Παλιότερα, ο μόνος τρόπος θεραπευτικής αντιμετώπισης ήταν η χειρουργική επέμβαση ανοικτού τύπου, η οποία συνοδευόταν από προβλήματα, όπως ο μεγάλος τραυματισμό της άρθρωσης, η πολυήμερη νοσηλεία και η ακινητοποίηση το ώμου με πόνο για πολλές εβδομάδες. Όλα αυτά με την αρθροσκόπηση ώμου παύουν, γι’ αυτό και η συγκεκριμένη τεχνική βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη εφαρμογή στην αντιμετώπιση σημαντικού ποσοστού παθήσεων του ώμου.

 • Πώς γίνεται η αρθροσκόπηση ώμου;

Η αρθροσκόπηση ώμου πραγματοποιείται με γενική αναισθησία. Ο ορθοπεδικός χειρουργός εισάγει μέσω μικρών οπών (περίπου 3-5 χιλ.) το αρθροσκόπιο, το οποίο αποτελείται από μια μικροσκοπική κάμερα. Αυτή η κάμερα συνδέεται με μια ειδική οθόνη, όπου προβάλλεται σε μεγέθυνση μια πολύ καθαρή και έγχρωμη εικόνα. Με αυτόν τον τρόπο ελέγχεται λεπτομερώς όλη η άρθρωση και μπορεί να επιδιορθωθεί με ακρίβεια ακόμα και μια πολύ μικρή βλάβη. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται είναι εξαιρετικά λεπτά και ειδικά σχεδιασμένα. Λόγω των μικρών τομών που γίνονται με την αρθροσκόπηση, ο τραυματισμός του δέρματος και των υπολοίπων υγιών γειτονικών ιστών είναι ελάχιστος και το αισθητικό αποτέλεσμα καλύτερο συγκριτικά με την ανοικτού τύπου επέμβαση.

 • Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται με την αρθροσκόπηση ώμου;

Με την αρθροσκόπηση ώμου αντιμετωπίζονται οι παρακάτω παθήσεις:

 1. Ρήξη των τενόντων του στροφικού πετάλου του ώμου (πχ ρήξη του θπερακανθίου)
 2. Σύνδρομο υπακρωμιακης πρόσκρουσης
 3. Εξαρθρήματα ώμου
 4. Αστάθεια ώμου
 5. Ασβεστοποιός τενοντίτιδα
 6. Παθήσεις του τένοντα της μακράς κεφαλής του δικεφάλου μυός
 7. Αρχόμενη αρθρίτιδα
 8. Ρήξη ενδοαρθρικού μηνίσκου της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης
 9. Δυσκαμψία ώμου (παγωμένος ωμος)
 10. Βλάβες και κακώσεις του αρθρικού χόνδρου
 11. Παθήσεις αρθρικού υμένα
 12. Πίεση υπερπλάτιου νεύρου
 13. Ύπαρξη ελευθέρων ενδαρθρικών σωμάτων
 14. Επιλεγμένα κατάγματα
 • Τι πλεονεκτήματα προσφέρει η αρθροσκόπηση ώμου;

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η αρθροσκόπηση ώμου είναι πολλά και σημαντικά.

 1. Μικρό χειρουργικό τραύμα
 2. Υψηλή διαγνωστική ευαισθησία
 3. Μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών
 4. Ταχύτερη αποκατάσταση
 5. Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
 6. Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
 7. Δεν χρειάζεται νοσηλεία
 8. Μεγάλη αποτελεσματικότητα
 • Πώς εξελίσσεται η μετεγχειρητική πορεία της αρθροσκόπησης ώμου;

Η μετεγχειρητική πορεία της αρθροσκόπησης είναι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου και αυτό γιατί από τις πρώτες κιόλας ημέρες ο/η ασθενής μπορεί να ανταποκριθεί χωρίς πόνο στις καθημερινές ασχολίες. Μετά την επέμβαση χορηγούνται προληπτικά παυσίπονα και ο/η ασθενής μπορεί να εφαρμόσει στο χέρι μια ειδική ανάρτηση ώμου για πιο ασφαλή χρήση του, ειδικά τις πρώτες ημέρες. Τα ράμματα αφαιρούνται συνήθως μετά από 8 με 10 ημέρες. Σημαντική είναι η παρακολούθηση από τον ιατρό για τον έλεγχο της προόδου επούλωσης του τραύματος και για να δοθούν στον/στην ασθενή οι απαραίτητες οδηγίες για κινητοποίηση. Ακόμα, μεγάλη βαρύτητα έχει ένα ειδικό πρόγραμμα φυσιοθεραπείας. Τα προγράμματα αυτά εξατομικεύονται αναλόγως το είδος και την έκταση της βλάβης που έχει διορθωθεί με την αρθροσκόπηση ώμου.