Αρθροσκόπηση Γόνατος

Αρθροσκόπηση-Γόνατος

Τι είναι η αρθροσκόπηση γόνατος;

Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος η οποία συμβάλλει στη διάγνωση και θεραπεία βλαβών της άρθρωσης του γόνατος. Αποτελεί γενικότερα την πιο σύγχρονη λύση στην αντιμετώπιση ορθοπεδικών παθήσεων. Η τεχνολογική εξέλιξη προσφέρει σχεδιασμό ειδικών μικροεργαλείων αλλά και οθονών υψηλής ευκρίνειας όπου συνδυαστικά έχουν καταστήσει την αρθροσκόπηση ως μία ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδο για την αντιμετώπιση πολλών παθολογιών και τραυματισμών του γόνατος.

Ποια είναι η ανατομία του γόνατος;

Η άρθρωση του γόνατος είναι μια από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες του ανθρωπίνου σώματος. Αποτελείται από το άνω άκρο του κνημιαίου οστού, το κάτω άκρο του μηριαίου οστού και την επιγονατίδα.

Τα οστά αυτά δημιουργούν μεταξύ τους δύο αρθρώσεις: την κνημομηριαία και την επιγονατιδομηριαία. Τα άκρα των οστών καλύπτονται από τον αρθρικό χόνδρο και ο ιστός που τα συνδέει ονομάζεται αρθρικός θύλακος. Το γόνατο μπορεί να παραμένει σταθερό εξαιτίας των συνδέσμων και των μυών που το περιβάλλουν.

Ποιες είναι οι παθολογίες στην άρθρωση του γόνατος;

Οι πιο συχνές παθολογίες στην άρθρωση του γόνατος είναι:

  • ρήξη χιαστού (πρόσθιου / οπίσθιου)
  • ρήξη έσω ή/και έξω μηνίσκου
  • επιγονατιδική αστάθεια
  • χονδροπάθεια χονδρομαλάκυνση ρήξεων του αρθρικού χόνδρου
  • κατεστραμμένες αρθρικές επιφάνειες
  • φλεγμονές στον αρθρικό υμένα

Οι εκφυλιστικής αιτιολογίας παθήσεις του γόνατος εμφανίζονται συνήθως σε ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών. Σε μικρότερες ηλικίες εκδηλώνεται εφόσον έχει προηγηθεί κάποιος σοβαρός τραυματισμός των αρθρικών επιφανειών του γόνατος. Οι συχνότερες από αυτές είναι η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η θυλακίτιδα και η ραιβότητα(παραμόρφωση) του γόνατος.

Ποιος είναι ο προεγχειρητικός έλεγχος πριν την αρθροσκόπηση γόνατος;

Οι ασθενείς εισάγονται στο νοσοκομείο την ίδια μέρα της επέμβασης και πραγματοποιούν έναν τυπικό προεγχειρητικό έλεγχο που περιλαμβάνει ακτινογραφία θώρακος, ηλεκτροκαρδιογράφημα καθώς και εξετάσεις αίματος.

Ποια τεχνική χρησιμοποιείται στην αρθροσκόπηση γόνατος;

Η αρθροσκόπηση γόνατος πραγματοποιείται είτε με περιοχική αναισθησία είτε με ελαφριά γενική αναισθησία. Η διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από τις βλάβες και μπορεί να διαρκέσει από 20 λεπτά έως και μία ώρα.

Πραγματοποιούνται μικρές τομές μεγέθους περίπου μισού εκατοστού και με τη χρήση ενός ειδικού ενδοσκοπίου (αρθροσκοπίου), ο ορθοπεδικός χειρουργός δύναται να εξετάσει λεπτομερώς την άρθρωση και να εντοπίσει τις βλάβες, ώστε να μπορέσει να τις επιδιορθώσει. Στο τέλος της επέμβασης,  οι μικρές τομές συρράπτονται και τοποθετείται ελαστική επίδεση. Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα.

Ποια είναι η διαδικασία αποκατάστασης μετά την αρθροσκόπηση γόνατος;

Ανάλογα με τη βλάβη και την αποκατάσταση της, ο ασθενής αμέσως μετά την αρθροσκόπηση περπατάει με ή χωρίς την βοήθεια βακτηρίων. Οι περισσότεροι επιστρέφουν πλήρως στις δραστηριότητες τους μερικές ημέρες μετά την αρθροσκόπηση αλλά ο χρόνος για την πλήρη ανάρρωση εξαρτάται από το μέγεθος της βλάβης που είχε το γόνατο. Επιπλέον συστήνονται ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης και φυσικοθεραπεία εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να επέλθει ταχύτερη αποκατάσταση.