Αρθροσκόπηση Γόνατος

Αρθροσκόπηση-Γόνατος

Τι είναι η αρθροσκόπηση γόνατος;

Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, η οποία συμβάλλει στη διάγνωση και θεραπεία βλαβών της άρθρωσης του γόνατος. Αποτελεί γενικότερα την πιο σύγχρονη λύση στην αντιμετώπιση ορθοπεδικών παθήσεων. Η τεχνολογική εξέλιξη προσφέρει σχεδιασμό ειδικών μικροεργαλείων, αλλά και οθονών υψηλής ευκρίνειας, όπου συνδυαστικά έχουν καταστήσει την αρθροσκόπηση ως μία ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδο για την αντιμετώπιση πολλών παθολογιών και τραυματισμών του γόνατος.

 

Ποια είναι η ανατομία του γόνατος;

Η άρθρωση του γόνατος είναι μια από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες του ανθρωπίνου σώματος. Αποτελείται από το άνω άκρο του κνημιαίου οστού, το κάτω άκρο του μηριαίου οστού και την επιγονατίδα.

Τα οστά αυτά δημιουργούν μεταξύ τους δύο αρθρώσεις: την κνημομηριαία και την επιγονατιδομηριαία. Τα άκρα των οστών καλύπτονται από τον αρθρικό χόνδρο, κι ο ιστός που τα συνδέει ονομάζεται αρθρικός θύλακος. Το γόνατο μπορεί να παραμένει σταθερό εξαιτίας των συνδέσμων και των μυών που το περιβάλλουν.

 

Ποιες είναι οι παθολογίες στην άρθρωση του γόνατος;

Παρά το γεγονός ότι αποτελεί μια από τις ισχυρότερες αρθρώσεις του σώματος, η άρθρωση του γόνατος μπορεί να ταλαιπωρηθεί ιδιαίτερα από διάφορες παθήσεις. Αυτές προκαλούνται λόγω υπέρχρησης, κακής τεχνικής κατά την άθληση κ.ά. Οι πιο συχνές παθολογίες στην άρθρωση του γόνατος είναι:

  • Ρήξη χιαστού (πρόσθιου/οπίσθιου)
  • Ρήξη έσω ή/και έξω μηνίσκου
  • Επιγονατιδική αστάθεια
  • Χονδροπάθεια
  • Χονδρομαλάκυνση ρήξεων του αρθρικού χόνδρου
  • Κατεστραμμένες αρθρικές επιφάνειες
  • Φλεγμονές στον αρθρικό υμένα

Οι εκφυλιστικής αιτιολογίας παθήσεις του γόνατος εμφανίζονται συνήθως σε ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών. Σε μικρότερες ηλικίες εκδηλώνεται, εφόσον έχει προηγηθεί κάποιος σοβαρός τραυματισμός των αρθρικών επιφανειών του γόνατος. Οι συχνότερες από αυτές είναι η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η θυλακίτιδα και η ραιβότητα(παραμόρφωση) του γόνατος.

 

Ποιος είναι ο προεγχειρητικός έλεγχος πριν την αρθροσκόπηση γόνατος;

Οι ασθενείς εισάγονται στο νοσοκομείο την ίδια μέρα της επέμβασης και πραγματοποιούν έναν τυπικό προεγχειρητικό έλεγχο. Αυτός ξεκινά με την εκ νέου λήψη ιστορικού του ασθενούς, κατά την οποία ο ασθενής θα ενημερώσει τη χειρουργική ομάδα για οποιαδήποτε ευαισθησία ή αλλεργία στην ουσία της αναισθησίας. Εκτός αυτού, ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει ακτινογραφία θώρακος, ηλεκτροκαρδιογράφημα και εξετάσεις αίματος.

 

Ποια τεχνική χρησιμοποιείται στην αρθροσκόπηση γόνατος;

Πριν η χειρουργική επέμβαση ξεκινήσει, ο ασθενής θα λάβει κάποιου είδους αναισθησίας. Αυτή μπορεί να είναι ολική, τοπική ή επισκληρίδιος, ανάλογα με την περίπτωση και τις ανάγκες του ασθενούς. Η διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από τις βλάβες, και μπορεί να διαρκέσει από 20 λεπτά έως και μία ώρα.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο ιατρός πραγματοποιεί μικρές τομές μεγέθους περίπου μισού εκατοστού στην άρθρωση. Με τη χρήση ενός ειδικού ενδοσκοπίου, το οποίο διαθέτει μια μικροσκοπική κάμερα (αρθροσκοπίου), ο ορθοπεδικός χειρουργός δύναται να εξετάσει λεπτομερώς την άρθρωση και να εντοπίσει τις βλάβες. Έτσι, μπορεί να τις επιδιορθώσει. Στο τέλος της επέμβασης, οι μικρές τομές συρράπτονται και τοποθετείται ελαστική επίδεση. Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα.

 

Ποια είναι η διαδικασία αποκατάστασης μετά την αρθροσκόπηση γόνατος;

Μετά τη διενέργεια της επέμβασης, ο ασθενής δύναται να περπατήσει αμέσως. Ανάλογα με τη βλάβη και τη διαδικασία αποκατάστασής της, ο ασθενής περπατάει με ή χωρίς την βοήθεια βακτηρίων. Οι περισσότεροι επιστρέφουν πλήρως στις δραστηριότητες τους μερικές ημέρες μετά την αρθροσκόπηση. Ωστόσο, μετά από τη χειρουργική γόνατος,  ο χρόνος για την πλήρη ανάρρωση εξαρτάται από το μέγεθος της βλάβης που είχε η άρθρωση.

Εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, ο ιατρός θα συστήσει επιπλέον ασκήσεις μυϊκής δύναμης και φυσικοθεραπεία. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται ταχύτερα η πλήρης αποκατάσταση του ασθενούς.

 

Αρθροσκόπηση γόνατος: Πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης γόνατος είναι πολυάριθμα, καθιστώντας τη μια από τις πιο αξιοσημείωτες, ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές διαδικασίες. Κυριότερο εξ αυτών είναι η εξαιρετικά μεγάλη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση παθήσεων της άρθρωσης. Προσφέρει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, αφού η επέμβαση πραγματοποιείται μέσω μικρών οπών γύρω από την άρθρωση. Προκαλεί ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και μειωμένη αιμορραγία, ενώ ο ασθενής επανέρχεται ταχύτατα στις καθημερινές του ασχολίες.

Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός – Χειρουργός Μαρκόπουλος Χρήστος διαθέτει πολυετή εμπειρία στη διενέργεια αρθροσκόπησης γόνατος. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του άμεσα για οποιαδήποτε ανάγκη σας.