Αρθροπλαστική Ώμου

Αρθροπλαστική-Ώμου

Τί είναι η αρθροπλαστική ώμου;

Η αρθροπλαστική ώμου είναι μία ελάχιστα παρεμβατική χειρουργική επέμβαση που αποσκοπεί στην αντικατάσταση των φθαρμένων αρθρικών επιφανειών του ώμου.  Η αντικατάσταση της άρθρωσης μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους και εξαρτάται από το είδος της πάθησης και από το μέγεθος της βλάβης. Εφόσον πραγματοποιηθεί η επέμβαση, η πλειοψηφία των ασθενών, σε ποσοστό πάνω από το 95%, δηλώνουν πλήρως ικανοποιημένοι.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα ασθενών;

Ο ασθενής συνήθως παρουσιάζει πόνο και δυσκαμψία στην άρθρωση. Αυτό τις περισσότερες φορές συμβαίνει λόγω της φθοράς των μυών και των τενόντων που περιβάλλουν την άρθρωση του ώμου περιορίζοντας την κινητικότητά της. Επιπλέον, όταν οι μύες δεν λειτουργούν σωστά, εν καιρώ αποδυναμώνονται.

 

Ποια είναι η προεγχειρητική προετοιμασία για την αρθροπλαστική ώμου;

Ο ορθοπεδικός, ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή αξιολογεί την κλινική εικόνα του ασθενούς και τις πληροφορίες από τις εργαστηριακές εξετάσεις (κυρίως απεικονιστικές – ακτινογραφίες, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία). Η διάγνωση και η απόφαση της αναγκαιότητας για ολική αρθροπλαστική ώμου καθορίζεται ανάλογα με την σοβαρότητα της αρθρίτιδας και το πόσο επηρεάζει τον ασθενή στις καθημερινές του δραστηριότητες.

 

Πως πραγματοποιείται η αρθροπλαστική ώμου;

Η επέμβαση συνήθως διαρκεί περίπου δύο ώρες. Η τομή γίνεται κατά μήκος του μπροστινού τμήματος της άρθρωσης του ώμου και έχει μέγεθος 8 έως 12cm . Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία.

Πλέον υπάρχει η δυνατότητα ο ιατρός να επιλέξει, ανάλογα με το πρόβλημα του ασθενή ανάμεσα σε διαφορετικούς τύπους αρθροπλαστικής ώμου.

Αναφέρονται οι παρακάτω:

  • Αρθροπλαστική Επιφάνειας Ώμου

Όταν η βλάβη εντοπίζεται στον χόνδρο της κεφαλής του βραχιονίου (π.χ οστεονέκρωση), γίνεται αντικατάσταση της αρθρικής επιφάνειας της κεφαλής με ένα μεταλλικό ημισφαιρικό εμφύτευμα.

  • Ημιαρθροπλαστική ώμου (ημιολική αρθροπλαστική)

Πρόκειται για αντικατάσταση της κεφαλής του βραχιονίου οστού στην οποία δεν μπορεί να γίνει οστεοσύνθεση. Χρησιμοποιείται μία ημισφαιρική πρόθεση που ενώνεται με μία αντίστοιχη μεταλλική και τοποθετείται μέσα στον αυλό. Το βραχιόνιο οστό παραμένει και τα 2 κύρια οστικά τμήματα όπου προσφύονται οι μύες του τενόντιου στροφικού πετάλου καθηλώνονται πάνω στην πρόθεση και μεταξύ τους, με τη μέθοδο της οστεοσυρραφής.

  • Ολική Αρθροπλαστική ώμου

Αφορά συνήθως ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα ή ρευματοειδή αρθρίτιδα. Πρόκειται για την αντικατάσταση τόσο της κεφαλής του βραχιονίου, όσο και της ωμογλήνης της ωμοπλάτης. Γίνεται τοποθέτηση μιας κοιλότητας που περιέχει ειδικό πλαστικό.

  • Ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου

Αυτού του τύπου η αρθροπλαστική μέθοδος επιλέγεται στις περιπτώσεις που οι μύες του στροφικού πετάλου του ώμου έχουν υποστεί μη επανορθώσιμη ρήξη και συγχρόνως εντοπίζεται αρθρίτιδα. Πρόκειται για ολική αντικατάσταση της άρθρωσης με παραλλαγή της φυσιολογικής ανατομίας του ώμου.

 

Ποια είναι η αποκατάσταση μετα την αρθροπλαστική ώμου;

Μετά την επέμβαση συνίσταται ένα πρόγραμμα αποκατάστασης που βοηθάει τον ασθενή να επανέλθει αρχικά στις καθημερινές υποχρεώσεις και αργότερα σε πιο έντονη δραστηριότητα. Η φυσικοθεραπεία ξεκινά άμεσα, μόλις υποχωρήσει το οίδημα από το χειρουργείο και επουλωθεί η χειρουργική τομή. Στόχος είναι η επανεκπαίδευση της περιοχής της ωμικής ζώνης έτσι ώστε να ανακτηθεί το εύρος κίνησης του ώμου και να επιτευχθεί μυϊκή ενδυνάμωση.