Αρθροπλαστική ισχίου

Τι είναι η αρθροπλαστική ισχίου;

Η αρθροπλαστική ισχίου είναι η χειρουργική επέμβαση που έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει τις κατεστραμμένες επιφάνειες της άρθρωσης του ισχίου η οποία αποτελείται από την κεφαλή του μηριαίου οστού και την κοτύλη με μία ειδική πρόθεση που μιμείται τη λειτουργία του φυσιολογικού ισχίου. Προτείνονται συνεχώς νέοι τρόποι χειρουργικής προσέγγισης , που σκοπό έχουν να μειώσουν τις πιθανότητες αποτυχίας, αλλά και να ελαχιστοποιήσουν τις επιπλοκές. 

Οι επιφάνειες των οστών στο επίπεδο των αρθρώσεων καλύπτονται από μία λεία ουσία που ονομάζεται αρθρικός χόνδρος. Η αρθρίτιδα είναι ο συνήθης ύποπτος για τη φθορά του αρθρικού χόνδρου με τελικό αποτέλεσμα τον έντονο πόνο στην περιοχή του ισχίου και την σταδιακή απώλεια κινητικότητας.

 

Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν σε αρθροπλαστική ισχίου;

Ο σημαντικότερος λόγος που οδηγεί στην επιλογή της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου είναι η αρθρίτιδα. Πρόκειται για ένα χρόνιο εκφυλιστικό νόσημα που προκαλεί την φθορά του χόνδρου στην άρθρωση του ισχίου με αποτέλεσμα τα προβλήματα στις καθημερινές δραστηριότητες με έντονους πόνους τόσο κατά την βάδιση όσο και κατά την ανάπαυση καθώς και η δυσκαμψία του ισχίου.

Οι πιο κοινές μορφές αρθρίτιδας είναι:

  • η οστεοαρθρίτιδα
  • η ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • η τραυματική αρθρίτιδα
  • αγγειακή νέκρωση από τραυματισμό του ισχίου, όπως κάταγμα ή εξάρθρωση
  • παιδική νόσος του ισχίου

Σκοπός της επέμβασης είναι η ανακούφιση του ασθενή από τον πόνο και η βελτίωση της κινητικότητα ώστε να μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

 

Τι προετοιμασία απαιτείται για την αρθροπλαστική ισχίου;

Οι ασθενείς εισάγονται στο νοσοκομείο την ίδια μέρα της επέμβασης και πραγματοποιούν έναν τυπικό προεγχειρητικό έλεγχο που περιλαμβάνει ακτινογραφία θώρακος, ηλεκτροκαρδιογράφημα καθώς και εξετάσεις αίματος και ούρων.

 

Πως γίνεται η αρθροπλαστική ισχίου;

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου πραγματοποιείται με αναισθησία και διαρκεί περίπου 1 ώρα.

Ο χειρουργός αρχικά απομακρύνει τον κατεστραμμένο χόνδρο και οστό και εν συνεχεία τοποθετεί τα καινούρια μεταλλικά, πλαστικά ή κεραμικά εμφυτεύματα. Με τον τρόπο αυτό, αποκαθίσταται η ορθή λειτουργία του ισχίου.
Ο ασθενής κινητοποιείται 6-8 ώρες μετά την επέμβαση και παραμένει στο νοσοκομείο για λίγες ώρες ακόμα καθώς και χορηγούνται αντιφλεγμονώδη και αντιπηκτικά φάρμακα, για την πρόληψη και αποφυγή λοιμώξεων και θρομβώσεων.

 

Ποια είναι η αποκατάσταση μετά την αρθροπλαστική ισχίου;

Μετά από μια ολική αρθροπλαστική ισχίου οι ασθενείς απολαμβάνουν σημαντικά οφέλη. Ο πόνος μειώνεται και η ικανότητά στις καθημερινές δραστηριότητες βελτιώνεται. Ο ασθενής ενθαρρύνεται να περπατήσει άμεσα, συνήθως με τη βοήθεια βακτηριών ή περιπατητήρα τύπου Π. Οι ειδικές ασκήσεις μέσω της φυσικοθεραπείας βοηθούν και ενισχύουν το ισχίο και επαναφέρουν την κίνηση του.