Αρθροπλαστική Γόνατος

Ολικη-αρθροπλαστική-γόνατος
 • Τι είναι η αρθροπλαστική γόνατος;

Η αρθροπλαστική γόνατος είναι μια αποτελεσματική και ασφαλής χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία αντικαθιστούμε την άρθρωση του γόνατος με μεταλλικά και πλαστικά εμφυτεύματα. Η άρθρωση του γόνατος είναι μια από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες του ανθρωπίνου σώματος. Αποτελείται από το άνω άκρο του κνημιαίου οστού, το κάτω άκρο του μηριαίου οστού και την επιγονατίδα. Πάνω στο άνω άκρο του κνημιαίου οστού, περιστρέφεται το κάτω άκρο του μηριαίου οστού. Τα οστά που εφάπτονται, καλύπτονται από τον αρθρικό χόνδρο, ο οποίος λειτουργεί προστατευτικά για τα οστά, ώστε να αποφεύγονται φθορές και τραυματισμοί. Παράλληλα όμως, επιτρέπει την ανώδυνη κίνηση κατά την κάμψη και την έκταση. Η σταθερότητα του γόνατος παρέχεται από τους συνδέσμους, οι οποίοι βρίσκονται προσαρτημένοι στην κνήμη και το μηρό. Τέλος, ο αρθρικός θύλακος που παράγει το αρθρικό υγρό και θρέφει τις επιφάνειες των αρθρώσεων, μειώνοντας έτσι τη δύναμη της τριβής, περιβάλλει ολόκληρη την άρθρωση του γόνατος.

 

Με το πέρασμα των χρόνων, οι αρθρώσεις των γονάτων εκφυλίζονται, με αποτέλεσμα τη δυσκολία ακόμα και απλών καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως το περπάτημα. Όταν οι συντηρητικές μέθοδοι θεραπείας με φάρμακα και ανάπαυση δεν επιφέρουν κάποιο αποτέλεσμα, τότε πραγματοποιείται αντικατάσταση της άρθρωσης, η αρθροπλαστική γόνατος.

 

 • Ποιες αιτίες οδηγούν έναν ασθενή στην αρθροπλαστική γόνατος;

Η πιο γνωστή και σημαντικότερη αιτία που οδηγεί σε αρθροπλαστική γόνατος είναι οι αλλοιώσεις, οι οποίες δημιουργούν χρόνιο πόνο. Αυτές είναι:

 1. Οστεοαρθρίτιδα: Η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας. Είναι εκφυλιστικού τύπου, χρόνια και εμφανίζεται σε άτομα άνω των 50 ετών κυρίως. Ο χόνδρος φθείρεται σταδιακά, δημιουργώντας μια επίπονη κατάσταση, κατά την οποία τα οστά έρχονται σε τριβή μεταξύ τους.
 2. Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Αυτοάνοση νόσος, η οποία προσβάλει συγχρόνως πολλές αρθρώσεις. Το χαρακτηριστικό της είναι ότι εκδηλώνεται στην ίδια άρθρωση και στις δύο πλευρές του σώματος. Τα συμπτώματά της είναι πόνος και δυσκαμψία γονάτων.
 3. Μετατραυματική αρθρίτιδα: Παρουσιάζεται ύστερα από τραυματισμό, όπως ρήξεις μηνίσκων και ρήξεις χιαστών, καθώς και κάποιο ενδαρθρικό κάταγμα.
 • Πώς γίνεται η αρθροπλαστική γόνατος;

Η αρθροπλαστική γόνατος πραγματοποιείται με ολική, επισκληρίδιο ή περιοχική αναισθησία αναλόγως το ιστορικό του/της ασθενούς. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 1-2 ώρες. Ο/Η χειρουργός απομακρύνει τον κατεστραμμένο χόνδρο και οστό και τοποθετεί τα καινούρια εμφυτεύματα, τα οποία αποκαθιστούν τον σωστό λειτουργικό άξονα και λειτουργία του γόνατος. Η αρθροπλαστική γόνατος διεξάγεται μέσω μια τομής μήκους 10 έως και 20 εκ. στο μπροστινό μέρος του γόνατος. Η παραμονή στο νοσοκομείο διαρκεί 2-3 ημέρες.

 • Τι οδηγίες πρέπει να ακολουθήσουν οι ασθενείς μετά την αρθροπλαστική γόνατος;

Μετά την αρθροπλαστική γόνατος, ο/ η ασθενής πρέπει να ακολουθήσει ορισμένες οδηγίες, ώστε ο χρόνος ανάρρωσης να είναι ταχύτερος και η όλη διαδικασία της αποκατάστασης, ασφαλής χωρίς τον κίνδυνο επιπλοκών:

 1. Χορήγηση παυσίπονων
 2. Κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης, αντιπηκτική αγωγή και ανύψωση των κάτω άκρων, για την αποφυγή και πρόληψη των θρομβώσεων
 3. Φυσικοθεραπεία
 • Ποια είναι τα οφέλη από την αρθροπλαστική γόνατος;

Το σημαντικότερο όφελος από την αρθροπλαστική γόνατος είναι η ανακούφιση των ασθενών από τον πόνο. Η λειτουργικότητα του ποδιού βελτιώνεται, με τη βάδιση να γίνεται ευκολότερη, όπως και οι καθημερινές δραστηριότητες. Σε κάποιους ασθενείς παρατηρείται ακόμα και βελτίωση του εύρους κίνησης του γόνατος.